Falun bästa kommun i Dalarna/Gävleborg i RFSL:s kommunundersökning – RFSL

För första gången sedan 2006 har RFSL genomfört en kommunundersökning. Kommunundersökningen är en omfattande rapport som utvärderar och redovisar Sveriges alla 290 kommuners arbete med hbtq-frågor på olika områden: skola, utbildningsinsatser internt i kommunen och kommunens generella verksamhet. Därutöver ingår i rapporten statistik kring utsatthet för hatbrott, en mätning av skillnader i attityden till hbtq-personer mellan olika delar av landet och en kvantitativ värdering av hbtq-samhällets infrastruktur.

I regionen Dalarnas län och Gävleborgs län återfinns de kommuner som hamnar på femte och elfte plats i undersökningen: Falu kommun respektive Gävle kommun.

Kommunerna med högst totalt betyg i regionen Dalarnas län och Gävleborgs län:
Falun – 3,71 (plats 5)
Gävle – 3,51 (plats 11)
Söderhamn – 3,24 (plats 22)
Hedemora – 3,04 (plats 35)
Sandviken – 2,64 (plats 61)

Kommunerna med lägst totalt betyg i regionen Dalarnas län och Gävleborgs län:
Gagnef – 1,84 (plats 130 av 138)
Ljusdal – 1,94 (plats 122)
Ludvika – 1,72 (plats 118)
Vansbro – 1,98 (plats 117)
Orsa – 2,04 (plats 113)

– Även om mycket skett i många kommuner sedan RFSL:s förra kommunundersökning är skillnaderna i vilket arbete som läggs ner i hbtq-frågor stora och åtgärderna fortfarande långt ifrån tillräckliga. Det är vår förhoppning att kommunundersökningen ska användas som ett hjälpmedel för kommuner att förbättra sig, säger RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund.

Kommunundersökningen har genomförts av RFSL och baseras delvis på en enkät till landets kommuner som är gjord i samarbete med Sveriges Kommuner och landsting – SKL. Enkäten har utformats gemensamt av RFSL och SKL och skickats ut av SKL. 83,1 procent av kommunerna besvarade enkätfrågorna. Förutom enkäten har bl.a. statistik från SCB (Statistiska centralbyrån) och BRÅ (Brottsförebyggande rådet) använts, liksom en attitydmätning genomförd av researchföretaget NEPA på uppdrag av RFSL.

 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.