Satsning på nätbutik – räddningen för Insjöns väveri – TEKO, Sveriges Textil- och Modeföretag

Insjöns väveri i Dalarna har fördubblat omsättningen i sin nätbutik varje år sedan den lanserades 2009. En satsning som räddat kvar det anrika linneduksväveriet på marknaden. Nätbutiken fyller därmed tomrummet efter företagets små återförsäljare, som tvingats lägga ner under de senaste fem åren. VD Roland Jacobs:
– Tillväxten för oss ligger på nätet – inte hos fysiska butiker. 

Roland Jacobs menar att den positiva utvecklingen för nätbutikkoncept beror på alla köpcentra som växt upp som svampar ur jorden – idag finns 600 i Sverige. Där finns ingen plats för mindre textila butiker med sitt unika sortiment av kvalitetsprodukter. Städernas citylägen utarmas och allt fler skyltfönster gapar tomma.

– Förr hade vi en mängd olika återförsäljare runt om i Sverige. Nu har ett hundratal av dem slagits ut. De platsar inte på ett köpcentrum därför att de inte kan öka omsättningen till de nivåer som krävs för att klara höga hyror, dito personalkostnader och ha öppet hela veckan vilket ett sådant läge kräver, säger Roland Jacobs.

Varför lanserade ni nätbutiken?

– Det var en ren slump. En bekant till mig hade ett företag som tillhandahöll nätbutikskoncept. Jag insåg direkt att detta är framtiden och tillväxten för väveriet. Utan den hade vi inte funnits kvar idag. Nu har vi öppet sju dagar i veckan dygnet runt. Kunderna hittar till nätbutiken via sökord som exempelvis linnedukar och handdukar.

– Den yngre generationen 20 plus-tjejer nätshoppar kontinuerligt hos oss tack vare att vi inte har några dussinprodukter. Den yngre generationen vill ha udda och genuina produkter. En rejäl föryngring och breddning av kundkretsen har också skett jämfört med tidigare, då den yngsta kunden började på plus 45 år. Nu näthandlar folk i alla åldrar via nätet.

Finns det någon tillväxt för er hos de stora textila kedjorna?

– Nej. De är intresserade men då kräver de leverans till samtliga butiker, vilket kan röra sig om ett hundratal. En hel årsproduktion för oss till en enda kund. Så beroende vill vi absolut inte bli.

Insjöns väveri tillverkar linnedukar, löpare, servetter och handdukar i gammal drällteknik. Det sker tack vare de unika vävstolarna från 30- och 40-talen. Företaget är ensamt om att kunna göra det inom det vävsättsområde som de använder sig av. Vilket är ”daldrällsvävnader”. Det är Insjöns väveris bidrag till kulturarvet att hålla de gamla mönstren vid liv.

Insjöns väveri, som är en av landets minsta Kungliga hovleverantörer och har fem medarbetare, är medlem i TEKO.