MY LIGHT FUTURE I AVESTA

emduekss6dteh2ck007c

ressvisning 11/9 kl 14.00 Plats: Aaltohuset, Kungsgatan 2

Invigning 12/9 kl 19.00 i Verket i samband med kulturnatten (kl 19.00-23.00)

Årets Avesta Art avslutas och samtidigt inviger vi en ny konstutställning i Avesta centrum. Tillsammans med den tidigare Avesta Art-konstnären och ljuskonstnären Aleksandra Stratimirovic förverkligar vi nu konstprojektet MY LIGHT FUTURE. Konsten tar nu plats i det offentliga rummet, i skyltfönster och butiker längs Kungsgatan i Avesta.

Aleksandra Stratimirović, är bosatt i Stockholm, född 1968 i Belgrad, utbildad vid Konstakademien där och har senare i Stockholm med profil på ljus studerat vid Konstfack och Kungliga Tekniska Högskolan, KTH. Hon har arbetat med konst och konstnärlig ljussättning världen över, till exempel som curator för ljusfestivalen ”Belgrade of Light” och med stora egna konstprojekt. I Sverige har hon gjort permanenta konstverk bland annat i Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och nu senast i Årstadalen i Stockholm.

Inspirationen till MY LIGHT FUTURE kommer från Aleksandras fascination – och ibland även irritation – över ljusskyltar och ljusreklam som omger oss i vardagen.

Hon vill undersöka hur det går att kommunicera med ljustext med en annan innebörd.

Konstverken bygger på intervjuer med barn i åldrarna 3-6; deras tankar om livet, vardagen och framtiden. Från barnens samlade visioner har hon sedan plockat fraser som har blivit ljustexter.

Projektet utförs av Anoda – Unga Konst Dalarna, ett regionalt utvecklingsprojekt som drivs av Avesta Art tillsammans med Landstinget Dalarna med stöd av Kulturrådet. Intervjuer har gjorts och fler kommer göras med barn från flera orter i Dalarna. Projektet har även varit möjligt att genomföra tack vare ett samarbete med Konstnärshuset i Stockholm.

Efter utställningsperioden i Avesta fortsätter utställningen till Borlänge, Rättvik, Orsa och Smedjebacken.

Foto: Tommaso Bonaventura