Var fjärde äter processat kött flera gånger i veckan

h54t7pjxexoopwyhb5hw

Världshälsoorganisationen (WHO) har fastslagit att processat kött – exempelvis korv och bacon – orsakar cancer. Samtidigt visar en färsk Sifo-undersökning gjord på uppdrag av ViktVäktarna att var fjärde svensk äter processat kött som just bacon eller korv flera gånger i veckan. Trenden är tydligast bland män och yngre.

Totalt 1134 svenskar på frågan om hur ofta de brukar äta processat kött som bacon eller korv. Sammanlagt 25 procent svarade att de gör det flera gånger i veckan.

– Det är garanterat många som kommer att se över sin konsumtion av processat kött nu, vilket är bra av flera olika skäl. Bäst är att laga mat med oprocessade råvaror som exempelvis rent kött, kyckling och fisk – och det är även vettigt att komplettera med vegetariska inslag, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.

Av undersökningen framgår också att män i större utsräckning än kvinnor äter processat kött flera gånger i veckan; 29 procent av männen mot 16 procent av kvinnorna uppger detta. Resultatet visar även att fler yngre än äldre ofta äter processat kött: 27 procent av de som är 15-34 år gör det flera gånger i veckan jämfört med 16 procent av de som är 56-79 år.