Digitalisering och livskvalitet i Siljansnäs

fltk4i8ichgnenvsh119

Landsbygden och Siljansregionen har stora möjligheter att utvecklas genom ny teknik. Garagekoll AB är ett spännande företag i Siljansnäs vars affärsidé bygger på att använda digital teknik för att optimera och dela på resurser. Tack vare digitaliseringen kan de också bo i Siljansnäs och ha kunder i hela Sverige.

När Pelle och Evelina Sjögren fick sitt första barn packade de kappsäcken och flyttade från Stockholm till Siljansnäs. De var trötta på att lägga ett par timmar om dagen åt att transportera sig. Målet med flytten var att skapa ett nytt liv med mer tid för familjen och mer fritid.

Pelle var pappaledig när de kom till Siljansnäs och funderade på vad han skulle göra. Under en middag med en bekant såddes av en tillfällighet första fröet till företaget Garagekoll AB.

– En kompis behövde hyra en parkeringsplats i Stockholm, men det var inte så lätt att hitta. Det fanns ingen marknadsplats för det, då föddes första tanken på Garagekoll, säger Pelle.

Garagekoll.se – digital marknadsplats för parkeringsplatser

Sagt och gjort. Pelle och en kompanjon startade den första tjänsten Garagekoll.se och kontrakterade flera fastighetsföretag som hade parkeringsplatser att hyra ut. Vipps så hade de skapat en marknadsplats som optimerade tillgängliga parkeringsplatser och varje parkeringsplats hade också fått ett pris som byggde på tillgång och efterfrågan.

– Våra tjänster bygger på att optimera resurser. De som äger exempelvis en parkeringsplats har möjlighet att tjäna pengar när de själva inte använder den. Det blir fler parkeringsplatser tillgängliga vilket ger mindre trängsel för de som behöver parkera. Det mesta vi har runt oss används en väldigt liten del av tiden, genom att skapa tjänster som gör de enkelt att dela så blir det bättre och billigare för alla, inte minst för miljön, säger Pelle.

Nästa tjänst – Laddkoll.se

Elbilen håller på att slå igenom och nu jobbar Pelle och hans kollegor vidare med ett koncept för att fastighetsbolag, hotell, skidanläggningar, butiker och andra ställen med bilparkeringar ska kunna erbjuda laddplatser för elbilar och samtidigt tjäna pengar.

– Laddkoll.se ska göra det enkelt att köra elbil och enkelt för till exempel fastighetsbolag, turistanläggningar, hotell eller butiker att locka till sig elbilsförare. Företaget som äger parkeringsplatsen kan ta betalt för att finansiera den eller ge erbjudanden om rabatterad laddning till sina kunder för att uppmuntra dem att återkomma, berättar Pelle.

Hur fungerar tjänsten för elbilsägaren?
– Appen Laddkoll är elbilsförarens guide till laddplatser. Du kan se alla laddplatser i Sverige och för de som är anslutna till Laddkoll kan du se om det är ledigt, slå på laddningen och betala.

Hur gör ett företag som vill erbjuda laddning till sina kunder?
– Hör av er till oss så kontaktar en installatör er för att kolla på förutsättningarna. Sedan lämnar vi en offert och en intäktskalkyl.

Vad kostar tjänsten för företaget?
– Det beror på hur mycket laddplatserna används. Många får pengar utbetalt från oss varje månad, de gör alltså en vinst på att erbjuda sina kunder möjlighet att ladda elbil.

Och vad betalar elbilsägaren?
– De betalar en parkeringsavgift, precis som på en vanlig parkering. Priset sätter ägaren tillsammans med oss. Det varierar från noll till 50 kronor i timmen beroende på placering och hur snabb laddningen är.

Expanderar med externa finansiärer

För ett par månader sedan tog företaget in externa finansiärer och just nu söker företaget programmerare för att kunna snabba på utvecklingen av sina tjänster.

– Vi har tagit in externa finansiärer för att kunna anställa utvecklare, men även för att få in kunskap och kontakter inom bland annat juridik och fastighetsbranschen.

Livet i Siljansnäs

Hur har livet blivit i Siljansnäs efter flytten?
– Vi trivs fantastiskt bra! Just nu händer det mycket spännande i våra nya projekt så det är mycket jobb. Även om det är mycket jobb så har vi ändå mer fritid än i Stockholm. Det låter konstigt att säga att allt finns närmare och mer tillgängligt i Siljansnäs, men så är det faktiskt. Vi sparar tillsammans tre-fyra timmar i transporter till och från skola, jobb och andra sysslor varje dag.

Digitalisering och teknisk utveckling är en möjlighet för landsbygden

I Sverige har vi en stark urbaniseringstrend, fler och fler människor flyttar till större städer och landsbygden utarmas. Men modern teknik och digitalisering är en möjlighet för oss som bor på landsbygden. Leksands Sparbank ser stora möjligheter för att Furudal, Rättvik, Leksand, Siljansnäs, Insjön och Gagnef ska kunna vända på trenden om alla fantastiska företag som finns i bygden i större utsträckning använder ny teknik för att både marknadsföra och sälja genom nya kanaler samt att locka till sig nya invånare som hellre vaknar upp med lugnet vid Siljans strand än i en stressig storstad med köer i trafiken eller tunnelbanan.

– Pelle Sjögren och Garagekoll AB visar vad som är möjligt. Vi tror också att flera traditionella företag som redan finns i bygden skulle kunna utvecklas och sysselsätta fler människor om vi blir bland de bästa i Sverige på att använda ny teknik, säger Björn Rinstad, marknadschef på Leksands Sparbank.