Nu startar bostadsbyggandet i Krylbo

Om ett år, hösten 2017, ska 45 nya lägenheter i Krylbo stå färdiga och inflyttningsklara.

På torsdagen togs det spadtag som utgör starten för byggandet. Grävskoporna är på plats och redan i november ska grundplattan för det ena huset vara klar. Därmed är det dags för stomresningen och husmontaget ska kunna påbörjas. Den andra huskroppen börjar resas i januari nästa år.

Beställare är det kommunala bolaget Gamla Byn AB, utifrån att det finns ett behov av nya bostäder i kommunen. Totalt omfattar bygget lägenheter om ett eller två rum och kök på maximalt 35 respektive 45 kvadratmeter. Bygget genomföras av Peab PGS.

– Äntligen, säger kommunalrådet Lars Isacsson efter torsdagens spadtag. Det här är en viktig signal om att vi går från ord till handling. Det ska givetvis byggas i en tillväxtkommun som Avesta. Det är viktigt att se att något händer för utveckling och framtidstro.

Ungefär så här kommer de nya bostadshusen i Krylbo att se ut, men med sadeltak. Husen som byggs är så kallade Kombohus. Varje lägenhet kommer att få en egen och inglasad balkong. I en av trappuppgångarna ska dessutom Omsorgsförvaltningen hyra in sig. Där ska det beredas plats för 9 LSS-boenden, för unga med funktionshinder och en lokal för personalen.

–  Att vi väljer att bygga denna typ av hus beror på att dessa redan är upphandlade av SABO – Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag. På så vis får vi en snabbare byggprocess, då husen redan är projekterade när vi beställer dem, säger projektledare Anders Löfberg på Gamla Byn AB.

Konceptet kallas Capella som innebär ett stort fokus på bra boendevärden på små ytor. Varje hus blir fyra våningar högt och det kommer att mellan fyra till sex lägenheter per plan. I husen finns hiss till alla plan.

– Det handlar om enkla och rationella lägenheter med flexibla och öppna rumsytor för olika möbleringsalternativ, säger Anders Löfberg.