Avesta: Avamore är en hyllning till Avesta

Idag avtäcktes konstverket Avamore i rondellen vid Sundh Center. Konstverket är en hyllning till Avesta och Avestas historia. ”Vi vill satsa på konsten i det offentliga. Både för andras bild av Avesta och för att vi som bor här får njuta av den”, sa Lars Isacsson vid avtäckningen.

Konstnären heter Ann Ahlbom Sundqvist.

– Stålet symboliserar styrka och den organiska formen människornas strävsamhet, stolthet och det arbete som har format bygden i århundranden. Idén kom till mig på en vandring genom Avesta, beskriver hon.

Kommunalråd Lars Isacsson, konstnären Ann Ahlbom Sundqvist och kultur- och fritidschef Ing-Marie Pettersson-Jensen medverkade på avtäckningsceremonin.

– Vi på kultur- och fritid har förutom vårt uppdrag att skapa forum för konst, som Avesta art, även en uppdrag från politiken att flytta ut konsten i stadsrummet. Det är ett fint och roligt uppdrag att få bidra till konst som syns dygnet runt året om, sa Ing-Marie (Pim) Petterson-Jensen.

Genom en slags tävling fick konstnärer från hela Sverige anmäla olika bidrag utifrån de krav Avesta kommun ställde på konstverket. Några få valdes ut att fortsätta arbeta med sitt koncept, från dem utmärkte sig Ann Ahlbom Sundqvists Avamore och fick således pryda rondellen.

– Den här rondellen utgör den östra porten till Avesta, den är viktig inte bara på grund av sin geografiska placering utan också för sin plats intill Alvar Aaltos unika byggnad. Därför lade vi ner lite extra arbete på det här projektet, fortsatte Ing-Marie (Pim) Petterson-Jensen.

Skulpturen har formen av en krona eller ett hjärta vars skepnad utvecklats inför samtiden och framtiden. Namnet ”Avamore” är inspirerat av Avesta Visentpark, där alla visenterna får namn som börjar på Av- efter Avesta.

– Namnet tillåter många olika tolkningar, till exempel Av amore, kärleken till Avesta, eller Av a more, mer av Avesta, förklarade Ann Ahlbom Sundqvist.

Sundqvist skriver så här om sitt verk:

“Hålen i plåten bildar ett mönster igenom vilka bakgrunden kan ses och en viss transparens nås – liksom öppenheten i vårt samhälle. Skulpturen består av två olika former som är fästa i varandra och ger olika uttryck beroende på vilket håll man kommer från. Formerna är asymmetriska och skapar en naturkänsla.

Skulpturen ”Avamore” harmonierar med sin omgivning i både form, färg och med Alvar Aaltos byggnad. Då alla husen i rondellens omgivning är räta och rektangulära, blir verkets mjukt rundade form något som bryter av och symboliserar ett mänskligt avtryck. Formen på skulpturen är inspirerad av Alvar Aaltos bågformer som är en röd tråd i hans arkitektur och finns i hans kända designade vas.”

Källa: Avesta.se