Leksand: Ja till nytt räddningstjänstförbund och nej till fyrverkerier

Två timmar på nyårsafton och tre timmar på valborg – resten av året krävs det polistillstånd för att få använda fyrverkerier i Leksands kommun. Det var ett av nya fullmäktiges första beslut efter valet.

Förutom en rad val till olika politiska poster ställde sig nya kommunfullmäktige bakom Socialdemokraternas motion om att krympa möjligheten att använda fyrverkerier i kommunens tätorter och byar. Från och med nu är det bara tillåtet att använda fyrverkerier fem timmar under ett helt år – från klockan 23 på nyårsafton till 01 på nyårsdagen och 20-23 på valborg. All annan tid krävs det tillstånd från polisen.

Ja till nytt räddningstjänstförbund

I ett annat beslut valde fullmäktige att starta en gemensam räddningstjänst tillsammans med Mora, Orsa, Älvdalen och Vansbro kommuner. Det nya kommunalförbundet, som heter Brandkåren Norra Dalarna (BRAND), börjar gälla den 1 januari 2019.

Samarbetet väntas göra räddningstjänsten starkare och bättre rustad, inte bara för större och mer komplexa olyckor, utan också för att kunna rekrytera och behålla personal.

Källa: leksand.se