Säter: 2018 års Kulturpris och Kulturstipendium tilldelas

on

Årets kulturpristagare är Elvira Birgitta Holm. Elvira uttrycker på sin egen hemsida att hon ser sig själv som journalist, trädgårdsgrävare, fotoamatör och vargkramare. Hennes böcker handlar om vänskap, sorg, kärlek, sex, homosexualitet, fantasy, medeltiden och digerdöden.

– Elvira har en fin förmåga att skriva böcker som passar alla åldrar. Det är lätt att leva sig in i hennes miljöer från 1300 – talet samtidigt som nutiden ständigt är närvarande, säger AnnBritt Grünewald, kulturnämndens ordförande.

– Hennes historiska kunskaper är imponerande. Det kombinerat med ett lättillgängligt språk gör att hon verkligen. stimulerar alla åldrar till läsning.

Senast i augusti i år gav hon ut den senaste boken i vargtriologin Örnflöjten som har fått mycket fina recensioner. Den första boken Månskensvargen kom ut 2009 och den blev Augustnominerad. Den andra delen heter Ormringen och kom ut 2012.

En fin recension av Månskensvargen fick hon av den då elvaåriga Matilda i Vellinge, Den 28 april 2009 skrev hon på sin bokblogg, Matildas bokhörna:
”Månskensvargen är en bok jag verkligen vill rekommendera till alla som tycker om att läsa om spänning, historia, kärlek eller helt enkelt tycker om att läsa (de som inte tycker om att läsa borde också läsa den här boken, så kanske de förstår hur underbart det är att läsa).”

Ungdomskulturstipendium 2018

Årets ungdomskulturstipendiat är Tuva Gustavsson.

Tuva är uppvuxen i Norbo. Hon är nu bosatt i Göteborg där hon studerar måleri på Göteborgs konstskola.

Just nu har hon nyligen deltagit i en grupputställning under Kulturnatta i Göteborg. Där ställde hon ut en serie om 4 abstrakta grafiktryck. Kollage och olja är hennes främsta medier, och människor är centrala i hennes konst.

– Hon intresserar sig för underliggande och kanske omedvetna normer, vad vi bär med oss från tidigare generation och hur vår självbild skapas, säger Annbritt Grünewald.

– Hennes formkänsla är otroligt bra. Hon är en skicklig tecknare som kommer bli en stor konstnär.

Tuva arbetar med sitt ursprung och just nu utforskar hon hantverk som hennes morfar och mormor från Säterbygden utövade sig åt. Hon arbetar med vävning och att lära sig bildvävning, som en är av de hantverksformer som mormodern utövade.

Tuva säger själv om varför hon tycker om att ägna sig åt konst och måleri: ” Det finns så mycket att utforska och jag tror aldrig att jag kommer bli helt klar. Jag vill bli bättre och bättre på att uttrycka känslor och stämning i mina bilder på ett sätt som stämmer överens med min inre bild.”

Priset och kulturstipendiet är på vardera 10 000 kronor, och överlämnas på Kommunfullmäktiges sammanträde den 13 december av Kulturnämndens ordförande. Det är första året även kulturstipendiaten tilldelas 10 000 kr (har tidigare varit 5000 kr)

Källa: Sater.se