Leksand: Nya Torget smyckas med skulpturen ”Berg och dalar”

Nu är det klart vilken skulptur som ska pryda nya Torget.
Skulpturen heter Berg och dalar och installeras när Torget är färdigbyggt sommaren 2019.

Utformningen av det nya Torget är i full gång med syfte att skapa en flexibel och levande plats. Enligt beslut från kommunfullmäktige 2003 ska det i varje stadsbyggnadsprojekt avsättas pengar för konstnärligt utsmyckning och i detta projekt har man valt att satsa på en skulptur.

– Utgångspunkten när vi började fundera på konstnärlig utsmyckning på Torget var att vi vill ha en skulptur som ska vara interaktiv, lekfull, voluminös, tidlös och hållbar, säger stadsarkitekt Anna Ograhn. Den ska inte heller kräva något underhåll och därför var det viktigt med bra materialval.

Skulptur i rostfritt stål och sittvänligt trädäck

Utsmyckningsgruppen i kommunen, som består av Anna Ograhn, kulturchef Pär Ohlsson, kommunikationschef Maria Bond, gatuparkchef Olle Oskarsson och arbetsledare Johanna Jobs på Leksandsbostäder AB har tillsammans med Åke Sjöberg som är ansvarig för projektet deltagit i arbetet kring vilken skulptur som ska pryda Torget.

– Vi har tittat på olika typer av skulpturer och fastnade för en av konstnären Monika Gora. Vi tyckte att den stämde bäst överens med våra önskemål. Den är i tjock rostfritt stål och fundamentet runt om är ett sittvänligt trädäck, säger Anna Ograhn. Skulpturen återspeglar väder, årstider, ljus, rörelser och kommer att bli ett smycke och en del av livet på Torget. Den passar även bra ihop med ”Nystingarna” i tidigare etapper men sin mjuka form.

”Berg och Dalar” – ett smycke på torget

Skulpturen installeras när Torget är färdigbyggt sommaren 2019. Konstnären Monika Goras beskriver skulpturen så här: den har en tilldragande form att samlas intill, eller röra sig förbi. ”Berg och dalar” är ett miniatyrlandskap, en lekfull spegling av den stora världen som väcker tankar och drömmar om just den här platsen – och blir till ett smycke på torget.

Nytt torg med många möjligheter

Dagens parkeringsplats blir som ett torg med möjlighet att parkera på. Men det nya Torget kan också användas till, och kommer att innehålla, så mycket mer. Torget förses med teknikbrunnar och eluttag för såväl torghandel som för större arrangemang, planteringar med träd, perenner och sittmöbler. Parkeringen kommer att erbjuda upp till 75 parkeringsplatser och även två laddstolpar med möjlighet för fyra elbilar att ladda samtidigt. Torget beräknas vara färdigt före midsommar 2019.

Källa: leksand.se