Avesta: Nu vill Google sätta spaden i jorden

Beskedet som så många Avestabor väntat och hoppats på har kommit. Google har ansökt om marklov för sitt område. Det handlar om att ställa iordning marken, vilket kräver både schaktning och fyllning.

Ansökan om att får börja bearbeta marken på området i Horndal, lämnades in på torsdagen. Det betyder att bolaget nu begär att få börja bearbeta marken de köpte 2016. Ett besked som bland andra förre kommunalrådet Lars Isacsson väntat på.

När mars månads företagarfrukost arrangerades i Verket på fredagsmorgonen, så fanns han på plats för att berätta om arbetet som pågått under så många år.

– Det har varit en rätt lång resa från första mötet med Google i december 2014. 2016 sålde vi mark till ett företag vi inte fick tala om vilket det var, förrän i november 2017, berättade Lars Isacsson.

Miljötillståndsprövningen blev klar i januar i fjol.

– Det tar lite tid i Sverige att få igenom tillstånd, konstaterade Lars Isacsson som var glad över det nya beskedet.

Marken som Google köpte är, som Lars uttryckte det, inte helt platt, vilket innebär att det blir en hel del jobb att förflytta markmassor från ena sidan till den andra för att få området plant. Ett jobb som den kommunala ledningen nu hoppas att så många lokala företag som möjligt får möjlighet att engagera sig i och därmed få mycket att göra.

Givetvis var nuvarande kommunalrådet Blerta Krenzi också mycket glad över Googles marklovsansökan.

– Det här är jätteroliga nyheter och det är extra roligt att vi fick möjlighet att dela med oss av det här första gången med er. Ett aktivt val som vi gjorde då vi tycker att det lokala näringslivet är det som höjer Avesta. Så vi ville verkligen berätta för er allra först, sa kommunalrådet Blerta Krenzi till de över 150 samlade frukostgästerna.

Att ansökan får betydelse för Avestas framtid var Blerta Krenzi och Lars Isacsson överens om.

– Avesta kommun äger mark öster om Googles mark, och där har företaget erbjudit restvärme gratis, till de företag som etablerar sig.  Som kommun sitter vi på en fantastisk sits i att kunna sälja mark till rätt företag.

Källa: avesta.se